گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین دانشگاه کاشان
چکیده
سابقه استفاده از گیاه دارویی زرشک، به زمانهای کهن بر میگردد. این گیاه، یکی از گیاهان درمانی در طب گیاهی است. شواهد و مستندات علمی نشان میدهد که ترکیبات این گیاه خواص درمانی زیادی دارند. دوره رشد کوتاهمدت و نیاز آبی نسبتا کم این گیاه به همراه خواص دارویی و استفاده غذایی آن موجب شده است که بسیاری از کشاورزان به کشت این محصول بپردازند. این پژوهش به منظور تاثیر زمان ماندگاری بر ترکیبات فنولی، ویتامین ث و فعالیت آنتی اکسیدانی آب زرشک انجام شده است. در این مطالعه از زرشک تازه با استفاده از روش فشردن و غوطهوری به منظور آبگیری استفاده و فعالیت آنتی اکسیدانی آن بلافاصله بعد از آبگیری (شاهد)، 5، 10 و 15 روز پس از ماندگاری با استفاده از روش مهار رادیکال آزاد 2 و 2 دی فنیل 1- پیکریل هیدرازیل اندازهگیری شد. به منظور بررسی تغیرات ویتامین ث، از روش تیتراسیون ید با یدور پتاسیم در حضور معرف نشاسته استفاده شد. نتایج نشان داد زمان ماندگاری تاثیر معنیداری بر ترکیبات فنولی و خاصیت آنتی اکسیدانی زرشک دارد به طوری که با گذشت و زمان و افزایش زمان ماندگاری آب زرشک در دمای اتاق، خاصیت آنتی اکسیدانی آن کاهش یافت؛ اما ترکیبات فنولی موجود در آب زرشک، ابتدا افزایش، اما با سپری شدن روزهای بیشتر، سیر نزولی نشان داد. میزان ویتامین ث با افزایش زمان ماندگاری کاهش یافت و نمونهها در گروههای مختلف آماری قرار گرفتند. بر اساس نتایج، نمونه های تیمار شاهد و تیمار 15روز به ترتیب بیشترین و کمترین خاصیت آنتیاکسیدانی را از خود نشان دادند. از آنجاییکه حداکثر زمان ماندگاری آب زرشک 5 روز میباشد، لازم است شرکتهای تولید کننده این فرآورده این بازه زمانی را برای عرضه تولیدات خود به بازار مصرف مد نظر قرار دهند.
دهقانی بیدگلی, رضا . (1398). بررسی تاثیر زمان ماندگاری بر ترکیبات فنولی، ویتامین ث و فعالیت آنتیاکسیدانی آب زرشک. مجله ترویجی زرشک و عناب, 1(1), 7-13.
MLA
دهقانی بیدگلی, رضا . "بررسی تاثیر زمان ماندگاری بر ترکیبات فنولی، ویتامین ث و فعالیت آنتیاکسیدانی آب زرشک", مجله ترویجی زرشک و عناب, 1, 1, 1398, 7-13.
HARVARD
دهقانی بیدگلی, رضا. (1398). 'بررسی تاثیر زمان ماندگاری بر ترکیبات فنولی، ویتامین ث و فعالیت آنتیاکسیدانی آب زرشک', مجله ترویجی زرشک و عناب, 1(1), pp. 7-13.
CHICAGO
رضا دهقانی بیدگلی, "بررسی تاثیر زمان ماندگاری بر ترکیبات فنولی، ویتامین ث و فعالیت آنتیاکسیدانی آب زرشک," مجله ترویجی زرشک و عناب, 1 1 (1398): 7-13,
VANCOUVER
دهقانی بیدگلی, رضا. بررسی تاثیر زمان ماندگاری بر ترکیبات فنولی، ویتامین ث و فعالیت آنتیاکسیدانی آب زرشک. مجله ترویجی زرشک و عناب, 1398; 1(1): 7-13.