استادیار، موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، گروه پژوهشی زیست فناوری مواد غذایی، مشهد، ایران
چکیده
به دلیل روند رو به رشد بیماریهای دستگاه گوارش، بسیاری از مطالعات بر استفاده از ترکیبات غذایی طبیعی و بومی در حفظ سلامتی متمرکز شدهاند. یکی از اثرات مهم عناب تاثیر آن بر باکتریهای دستگاه گوارش اعم از باکتریهای مفید و مضر می باشد که در نتیجه آن بهبود عملکرد دستگاه گوارش و یا اثرات خاص سلامت بخش در بدن حاصل میشود. در این مطالعه اثر ترکیبات مختلف عناب بر باکتریهای بیماریزا و باکتریهای مفید بر اساس مقالات علمی منتشر شده در سالهای اخیر مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. ترکیبات زیست فعال و مغذی مختلفی در میوه، دانه، برگ و پوست عناب شناسایی شدهاند. آلکالوئیدهای پپتیدی حلقوی، یکی از مهمترین ترکیبات موثره این گیاهان هستند که توانایی کنترل قند خون و خواص ضد میکروبی دارند. لذا مصرف مداوم عناب به کنترل پیشرفت میکروارگانیسمهای بیماریزا و در نتیجه افزایش سطح باکتریهای مفید در سیستم رودهای کمک میکند.پلی ساکاریدها نیز یکی دیگر از ترکیبات زیست فعال عناب هستند که اثرات حفاظت از دستگاه گوارش را از خود نشان دادهاند. بر اساس این یافتهها، عناب یک ماده گیاهی با پتانسیل بالا برای توسعه مکمل های غذایی فراسودمند به منظور جلوگیری از اختلال در جمعیت میکروبی متوازن در دستگاه گوارش پیشنهاد میشود. گرچه انجام مطالعات بالینی بیشتر و شناسایی دقیق ترکیبات تشکیل دهنده عناب برای کاربردهای درمانی آن ضروری میباشد.