بررسی چالش‌های تولید، فرآوری و بازرگانی زرشک بی‌دانه

نوع مقاله : مقاله علمی ترویجی

نویسندگان

1 پژوهشگر- ، مرکز ترویج و توسعه فناوری زرشک و عناب، موسسه آموزش و ترویج کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، قاین، ایران

2 عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان جنوبی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بیرجند، ایران

3 رئیس گروه صنایع غذایی شرکت تعاونی زرین خوشه روبینا، زیرکوه، خراسان جنوبی، ایران.

4 رئیس گروه بازرگانی شرکت تعاونی زرین خوشه روبینا، زیرکوه، خراسان جنوبی، ایران

چکیده

چکیده
زرشک بی­دانه از جنبه­ های مختلف با تامین معاش، اقتصاد خانوارها و حتی فرهنگ مردم خراسان جنوبی گره خورده است. با این وجود، مزیت­ها، قابلیت­ها و چالش ­های آن به خوبی شناسایی  و معرفی نشده ­است. در سال­های اخیر، تولید زرشک با مسائل و مشکلات جدی از جمله بی‌ثباتی بازار و عدم صرفه اقتصادی و پایداری تولید مواجه شده است. حل چالش‌های موجود، نیاز به توجه جدی بخش‌های مرتبط دارد. در این مقاله، زنجیره تولید تا مصرف نهایی زرشک به سه حلقه اصلی شامل: حلقه تولید، حلقه تبدیل و فرآوری و حلقه بازرگانی، تقسیم شده و مزیت­ها، مسائل و چالش­ها در هر حلقه برآورد شده است. مجموعا، 10 مورد مزیت و 26 مورد مساله و چالش در سه محور فرایند تولید، صنایع غذایی و دارویی و بازرگانی و اقتصادی زرشک، احصاء و معرفی شد. امید است این مزیت­ها و چالش­ها مورد توجه بخش­های مختلف سیاست­گذاری، مدیریتی، کارشناسی و پژوهشی استانی و ملی قرار گرفته و منجر به کاهش مسائل و مشکلات این محصول شده و به شکوفایی مزیت­های آن کمک کند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات