کنترل بیماری زنگ جاروئی زرشک: با تاکید بر چشم انداز آینده برای پیشگیری و مبارزه

نوع مقاله : مقاله علمی ترویجی

نویسندگان

1 عضو هیات علمی بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان جنوبی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بیرجند، ایران.

2 محقق بخش تحقیقات گیاهزشکی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان جنوبی ، بیرجند، ایران

چکیده

چکیده
کشور ایران  بزرگتــرین تولیدکننــده زرشــک بــی­دانــه در دنیا است. بالغ بر 24000  هکتار از اراضی استان خراسان جنوبی به کشت زرشک اختصاص دارد. گونه­های زرشک و از جمله زرشک بی­دانه، میزبان دامنه وسیعی از آفات و بیمارگرهای گیاهی می­باشند. در بین بیمارگرهای گیاهی، قارچ­های مولد زنگ، از جمله شایع­ترین عوامل روی گونه­ های زرشک محسوب می­شوند. تاکنون چندین گونه از جنس زرشک به عنوان میزبان ثانویه تعدادی از قارچ­های عامل بیماری زنگ‌ در دنیا گزارش شده ­اند که بیماری­زایی آن‌ها روی زرشک­، خطر ظهور نژادهای جدید قارچ عامل بیماری را به دنبال دارد. زنگ جارویی زرشک، یکی از مهم­ترین بیماری­های زرشک بی­دانه در مناطقی از زرشک­ کاری­های استان خراسان جنوبی می­باشد. بر اساس مطالعات حاصل از ترکیب داده­ های ریخت و ملکولی، قارچ عامل بیماری در استان­های خراسان جنوبی و شمالی، گونهPuccinia arrhenatheri  شناسایی شده است. در این مقاله، دستورالعمل فنی- ترویجی کنترل بیماری با تاکید بر چشم انداز آینده برای پیشگیری و مبارزه، که حاصل نتایج پروژه­های تحقیقاتی می­باشد، ارائه می­شود. 

کلیدواژه‌ها

موضوعات