مروری بر ترکیبات شیمیایی، خواص درمانی و موارد احتیاط مصرف گیاه عناب

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 گروه گیاهان دارویی، مرکز آموزش عالی امام خمینی (ره)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

2 بخش آزمایشگاه پاتوبیولوژی بیمارستان فارابی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

چکیده

عناب با نام علمی  Ziziphus jujuba Mill. میوه‌ای مغذی و کاربردی است که فواید مختلفی برای سلامتی دارد و به طور گسترده در سراسر جهان کاشت می‌شود. میوه عناب حاوی انواع مواد فعال زیستی مانند پلی‌ساکاریدها، پلی‌فنل‌ها، اسیدهای آمینه، نوکلئوتیدها، اسیدهای چرب و سایر مواد مغذی است که به‌عنوان یک مکمل غذایی سالم شناخته شده است. عناب دارای ترکیبات فیتوشیمیایی و خواص و عملکردهای فیزیولوژیکی مهم می‌باشد که می‌توان به خواص ضد سرطانی، آنتی‌اکسیدانی، ضد التهابی، ضد چربی خون، کاهنده قند خون، تقویت سیستم ایمنی، محافظت کبدی و سیستم قلبی و عروقی اشاره کرد. وجود تنوع آب و هوایی در کشور ما سبب گردیده در برخی از استان‌ها عناب کشت شود. درخت عناب و همچنین میوه آن در صنایع مختلف، به ویژه داروسازی، صنایع غذایی و زنبورداری کاربرد دارد. میوه عناب به صورت تازه مصرف می‌شود و از خشک شده آن نیز در تهیه دمنوش‌ها استفاده می شود. در این مطالعه به معرفی گیاهشناسی، پراکنش و مهم‌ترین مناطق کشت آن در ایران اشاره شده است. همچنین، به بررسی برخی از ویژگی‌های عناب از جمله ترکیبات شیمیایی و خواص درمانی این گیاه، تهیه دمنوش عناب، کاربرد آن در صنایع و فرآورده‌های موجود در بازار پرداخته شده است. در این بررسی، عوارض جانبی و تداخلات دارویی عناب با برخی از داروها نیز بیان شده است.

کلیدواژه‌ها