مروری بر ترکیبات و خواص اعجاب انگیز عناب در بهبود و ارتقای سلامت انسان

نوع مقاله : مقاله علمی ترویجی

نویسندگان

1 محقق بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان جنوبی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بیرجند، ایران

2 عضو هیئت علمی بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان جنوبی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بیرجند، ایران

چکیده

میوه­های گونه Ziziphus jujuba، به عنوان عناب شناخته و به دلیل خواص دارویی در سراسر جهان مصرف می­شود. بخش­های مختلف این گیاه شامل میوه، دانه، برگ و ریشه دارای خواص دارویی بوده و به طور سنتی به عنوان ضد دیابت، آرام بخش، ضد سرطان، ملین، ضد قارچ، ضد باکتری، ضد اسپاسم، ضد انعقادی، و آنتی­اکسیدان، مصرف و برای درمان اختلالات گوارشی، ناراحتی­های کبد، چاقی، مشکلات ادراری، تب، عفونت­های پوستی، برونشیت، کم خونی، دیابت، سرطان، بی­خوابی و مشکلات گوارشی مورد استفاده قرار می­گیرد. مصرف عناب باعث آرام کردن ذهن و بهبود کیفیت خواب می­گردد. طبق پژوهش­های انجام شده عناب دارای خاصیت محافظت از سلول­های عصبی، ارتقای حافظه و یادگیری و اثرات آنتی­اکسیدانی، ضد درد و ضد میکروبی می­باشد. ترکیبات اصلی میوه عناب شامل آلکالوئیدها، فلاونوئیدها، فنول­ها، پلی ساکاریدها، اسیدهای تری­ترپنیک، کربوهیدرات­ها، ویتامین ها، کلسیم و آهن می­باشد. بذرهای آن دارای ساپونین و پوست گیاه نیز دارای میزان قابل توجهی تانن و اسید زیزیفیک است. علی رغم سابقه 4000 ساله، هنوز بسیاری از خواص عناب ناشناخته مانده و نیازمند انجام تحقیقات بیشتر است. بر اساس تحقیقات پزشکی و دارویی و شواهد تجربی، عناب دارای ترکیبات ارزشمند در حفظ سلامتی و تولید و توسعه مکمل­های غذایی و دارویی است.  

کلیدواژه‌ها