شته های زرشک، اهمیت اقتصادی و روش‌های مبارزه

نوع مقاله : مقاله علمی ترویجی

نویسندگان

1 عضو هیات علمی بخش تحقیقات گیاه‌پزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان جنوبی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،

2 عضو هیات علمی بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان جنوبی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج

3 محقق بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان جنوبی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بیرجند،

4 عضو هیات علمی بخش زراعی باغی مرکز تحقیقات وآموزش کشاورزی ومنابع طبیعی خراسان جنوبی - بیرجند -ایران

5 کارشناس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی

6 محقق مرکز ترویج و توسعه فناوری زرشک و عناب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، قاین، ایران.

7 کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی

8 کارشناس بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان جنوبی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،

چکیده

چکیده
زرشک عمدتا در منطقه جنوب خراسان در شهرستان­های زیرکوه، قاین و بیرجند تولید می‌شود و دانش کاشت زرشک بی‌دانه بومی ایران است. در سال­های اخیر و در پی استفاده بی‌رویه سموم و ایجاد مقاومت در حشرات، شته­های زرشک به حالت طغیانی در آمده، تولید زرشک منطقه را کاهش داده و باعث نگرانی کشاورزان شده‌اند. این حشرات با فرو کردن خرطوم خود در محفظه‌های بین برگ‌ها از شیره گیاه تغذیه می‌کنند و در نهایت موجبات ضعف درختان، پوکی و بدشکلی حبه‌ها می‌شوند و در اثر ترشح عسلک موجبات چسبندگی برگ­ها و حبه­ها شده و متعاقب آن با رشد کپک­های دوده­ای باعث تخریب ظاهر و بازارپسندی محصول و در برخی موارد باعث انتقال بیماری­های گیاهی می­شوند. به دلیل اثرات مخرب مصرف سموم آفت­کش شیمیایی، از جمله احتمال مقاومت شته‌ها به سموم آفت­کش، از بین رفتن حشرات مفید و دشمنان طبیعی و احتمال طغیان آفات ثانویه، افزایش باقیمانده سموم در میوه و خطر کاهش صادرات و خرید زرشک در بازارهای جهانی، باید به طور جدی از مصرف سموم آفت کش شیمیایی در باغات زرشک خودداری شود. با ترویج روش­های صحیح کنترل بیولوژیک، زراعی، مکانیکی، فیزیکی و همچنین بررسی و توسعه روش­های جدید کنترل مثل آزمایش سموم کم­خطر و گیاهی، می­توان به حفظ جایگاه صادراتی و سالم بودن محصول زرشک کمک کرد

کلیدواژه‌ها