ترکیبات زیست فعال عناب و اثرات ضدمیکروبی و سلامتی بخش آن ها بر دستگاه گوارش

نوع مقاله : مقاله علمی ترویجی

نویسنده

استادیار، موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، گروه پژوهشی زیست فناوری مواد غذایی، مشهد، ایران

چکیده

    به دلیل روند رو به رشد بیماری­های دستگاه گوارش، بسیاری از مطالعات بر استفاده از ترکیبات غذایی طبیعی و بومی در حفظ سلامتی متمرکز شده­اند. یکی از اثرات مهم عناب تاثیر آن بر باکتری­های دستگاه گوارش اعم از باکتری­های مفید و مضر می باشد که در نتیجه آن بهبود عملکرد دستگاه گوارش و یا اثرات خاص سلامت بخش در بدن حاصل می­شود. در این مطالعه اثر ترکیبات مختلف عناب بر باکتری­های بیماریزا و باکتری­های مفید بر اساس مقالات علمی منتشر شده در سال­های اخیر مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. ترکیبات زیست فعال و مغذی مختلفی در میوه، دانه، برگ و پوست عناب شناسایی شده­اند. آلکالوئیدهای پپتیدی حلقوی، یکی از مهمترین ترکیبات موثره این گیاهان هستند که توانایی کنترل قند خون و خواص ضد میکروبی دارند. لذا مصرف مداوم عناب به کنترل پیشرفت میکروارگانیسم­های بیماریزا و در نتیجه افزایش سطح باکتری­های مفید در سیستم روده­ای کمک می­کند.پلی ساکاریدها نیز یکی دیگر از ترکیبات زیست فعال عناب هستند که اثرات حفاظت از دستگاه گوارش را از خود نشان داده­اند. بر اساس این یافته­ها، عناب یک ماده گیاهی با پتانسیل بالا برای توسعه مکمل های غذایی فراسودمند به منظور جلوگیری از اختلال در جمعیت میکروبی متوازن در دستگاه گوارش پیشنهاد می­شود. گرچه انجام مطالعات بالینی بیشتر و شناسایی دقیق ترکیبات تشکیل دهنده عناب برای کاربردهای درمانی آن ضروری می­باشد. 

کلیدواژه‌ها