هسته عناب، ثروتی ناشناخته

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسنده

استادیار آموزش ، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان جنوبی

چکیده

      عناب از 2000 سال پیش مصرف دارویی داشته و در طب سنتی جایگاه ویژه­ای دارد. کاربرد این میوه بیشتر در درمان افسردگی، اضطراب و استرس می­باشد. تمامی قسمت­های درخت عناب از نظر درمانی و اقتصادی پر فایده می­باشد که متاسفانه تا حد زیادی ناشناخته بوده و قسمت­ها مانند هسته میوه عناب دور ریخته می­شوند. ﺣﺪود 30% وزن ﻣﯿﻮه عناب را ﻫﺴﺘﻪ آن ﺗﺸﮑﯿﻞ ﻣﯽ­دﻫﺪ. هسته عناب سرشار از عناصر معدنی نظیر کلسیم، منیزیوم، آهن و نیز کربوهیدرات، پروتئین و فیبر می باشد. بسته به وزن خشک هر اکوتیپ عناب، میزان روغن استحصالی از 31/8 تا 35/12 درصد متفاوت است. استخراج روغن عناب پس از آسیاب، توسط دستگاه "سوکسله" انجام می­شود. روﻏﻦ بی بوی ﻫﺴﺘﻪ ﻋﻨﺎب، ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ دارا ﺑﻮدن اﺳﯿﺪﻫﺎی ﭼﺮب ﮐﻮﺗﺎه زﻧﺠﯿﺮه، ناراحتی­های قلبی ایجاد نمی­کند. در جنگ جهانی دوم از آن به عنوان مواد افزودنی روغن موتور، روغن گیربکس و روغن دنده دیفرانسیل استفاده شده است. می­توان بجای دور ریختن هسته عناب، آن را به عنوان جایگزین مناسب چای بعد از خشک و آسیاب کردن به صورت پودر استفاده کرد. استفاده از تسهیلات مشاغل خرد و خانگی و نیز سرمایه‌گذاری جهت ایجاد صنایع مربوطه به ویژه مرتبط با استحصال و فرآوری روغن هسته عناب، می­تواند ضمن ارتقای زنجیره ارزش محصول عناب، به اشتغال مولد و رشد شاخص­های اقتصادی منطقه کمک کند.

کلیدواژه‌ها